“Lakott területre lőttek a felkelők”


Jelentősen felerősödtek a felkelők támadásai az elmúlt hét végén a Donyec-medencében, ahol ukrán ellenőrzés alatti településekre is csapódtak be lövedékek; a harcokban összesen legalább kilenc katona sebesült meg – jelentette hétfőn a kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében – írja az MTI.

A parancsnoksági összefoglaló szerint hétfőre virradóra egy nap alatt 47-szer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira a lázadó erők, Grad rakéta-sorozatvetőket, és más a minszki egyezményekben tiltott nehéztüzérségi fegyvereket is bevetve. A támadások száma nagyjából megkétszereződött a hét végén a korábbi napokhoz képest. A harcok a frontvonal teljes hosszára kiterjedtek, a harcokban öt katona sebesült meg. A megelőző két napban négy katona szenvedett sérüléseket a felkelők támadásaiban.

A kijevi jelentés szerint a múlt hét végén a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán két településen is csapódtak be lövedékek. Donyeck melletti Zajceve települést, míg a frontvonal déli, mariupoli szakaszán Marjinka falut vették tűz alá a felkelők. Zajcevében szombaton több lakóház porig égett, polgári áldozatokról viszont nem érkezett jelentés. A település peremvidékén lévő ipari övezetet vasárnap többször is tűz alá vette a lázadók tüzérsége. Az ukrán fegyveres erők a parancsnoksági közlemény szerint javaslatot tettek az ellenséges oldalnak a tűzszünet megerősítésére, amibe a felkelők előbb belementek, de néhány órával később ismét tüzet nyitottak.

A DAN donyecki felkelő hírügynökség hétfői jelentése szerint a megye területén az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 43-szor sértették meg a tűzszünetet.

Az ukrán külügyminisztérium közben arról számolt be, hogy adatai alapján a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusnak több mint 400 civil esett áldozatul az idei év első felében, 60 százalékkal több 2016 hasonló időszakához képest.

Forrás:

MTI/KárpátHír