Ismét drágulnak a gyógyszerek, csak a ragtapasz olcsóbb


A szakértők szerint Ukrajnában az év végéig minimum 12 százalékkal drágulhatnak a gyógyszerek.

Az emelés elsősorban az import készítményeket érinti, ám mivel a hazai orvosságok összetevőinek 70 százaléka szintén külföldi alapanyagból származik, valamennyi gyógyírért mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlnunk, állítja a betegek jogait és érdekeit képviselő országos tanács elnöke, Viktor Szergyuk. Érdekes, hogy a gyógykészítmények árának emelkedése még csak megyénként is változó. Augusztus folyamán például Kijevben 1,7 míg Lembergben 0,1 százalékkal nagyobb összeg került az árcédulákra. Az év eleje óta viszont Harkivban emelték a leginkább és Odesszában a legkevésbé a gyógyszerek árát.

Olcsóbban csak a ragtapaszt kínálták.

Az illetékesek az energiahordozók drágulásával, a minimálbér emelésével indokolják az újabb emelést. Egyes beszállítók, tartva az ősszel várható újabb pénzromlástól, már most a 30 hrivnya/dolláros árfolyam szerint számolják költségeiket.

Az elemzők szerint az újabb emelés miatt sok beteg kénytelen lesz lemondani orvosságairól, a felmérések szerint már jelenleg is a páciensek 30 százaléka spórol a készítményeken. Akik pedig „megengedhetik” maguknak, hogy betegeskedjenek, tömegesen térnek át az ukrajnai, olcsóbb szerekre. A patikák tanúsága szerint a megvásárolt tabletták 75 százaléka saját gyártmányú.

„Mivel a lakosság vásárlóereje csökken, a drága orvosságokat nem fogják megvenni. Holott ezek többnyire életmentő szív- és érrendszeri, az onkológiában használatos szerek. Miután lejár a regisztrációs engedélyük, egyszerűen eltűnnek az ukrajnai patikákból”

– véli Viktor Szergyuk, aki szerint a nemrég bevezetett 7 százalékos forgalmi adó és az import készítményeket sújtó adó eltörlésével jelentősen mérsékelni lehetne a gyógyszerek árát.

Forrás:

KárpátHír