Kiverték az Iszlám Államot Aleppóból


Bejelentette Aleppó szíriai tartománynak a damaszkuszi kormány fegyveres erői általi teljes birtokba vételét Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője hétfői moszkvai sajtóértekezletén.

“Aleppó tartomány teljesen felszabadult a terroristák ellenőrzése alól” – mondta a tábornok.
Rudszkoj szerint a szíriai kormánycsapatok az ország központi régiójában, az orosz légierő támogatásával súlyos veszteségeket okoztak az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezetnek az elmúlt hónapokban. Mint mondta, mintegy félszáz települést és több mint 2700 négyzetkilométert foglaltak vissza a fegyveresektől.

Beszámolója szerint a szíriai kormányerők három irányból nyomulnak előre Deir-ez-Zór felé, amelynek környéke az IÁ utolsó támaszpontja az országban. Az Iszlám Állam ide csoportosítja át legharcképesebb erőit Moszulból és Rakkából. Az orosz tábornok megjegyezte, hogy utóbbi várost a szíriai demokratikus ellenzék erői az Egyesült Államoktól kapott támogatás ellenére már három hónapja nem tudják bevenni.

Rudszkoj szerint a szíriai kormányerők Rakka tartományban napi 30-40 kilométeres sebességgel vagy annál is gyorsabban nyomulnak előre.

A tábornok elmondta, hogy az orosz légierő gépei az elmúlt öt nap során 316 bevetésen vettek részt Szíriában és 819 csapást hajtottak végre az IÁ terroristái ellen. Az orosz harci repülők augusztus folyamán 990 bevetés során 2518 légicsapást hajtottak végre és 40 páncélozott járművet, 106 nagy kaliberű géppuskával felszerelt gépkocsit, valamint mintegy 800 terroristát semmisítettek meg.
A tábornok arról számolt be, hogy Oroszország egy hónap alatt csaknem 300 tonna élelmet és gyógyszert juttatott el a terroristák által körülvett Deir-ez-Zór városba.

Forrás:

MTI