Lenint nem lehet elpusztítani


Az RBK-Ukraina hírportál számolt be arról, hogy a nyugat-ukrajnai Zsitomir városában, a Szent Mihály székesegyháznál a közelmúltban felavatott Ilarion (Ivan Ohijenko) metropolita – ukrán tudós, nyelvész, vallástörténész, politikai, közéleti és egyházi személyiség – szobrának arcvonásai egy az egyben Leninre emlékeztetnek.

 

Az egyházi méltóságként „újjászületett” Leninre előbb közösségi portálokon hívták fel a figyelmet a netezők. A Facebookon fotó is megjelent a szoborról, valamint egy fénykép Ilarion metropolitáról. A bejegyzés írója szerint a szobor sokkal inkább hasonlít a bolsevizmus atyjára, mint a metropolitára.

Az RBK-Ukraina emlékeztetett arra, nem ez az első eset, hogy új köztéri szoborban Leninre való hasonlóságot fedezhet fel a szemlélődő. A kelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében lévő Novoolekszijivka településen valóban egy Lenin-szobrot alakítottak át az ukrán történelem egyik hadvezérévé, Filipp Orlik hetmanná. A kommunista vezér kozák hajviseletet és bajuszt, valamint katonai öltözetet, derékövére pedig kardot és pisztolyt kapott.

Még 2015 őszén jelentek meg a hírek arról, hogy a dél-ukrajnai Odesszában „hasznosították újra” Lenin szobrát, csakhogy ott Darth Vadernek, a Csillagok háborúja című amerikai filmsorozat főgonoszának maszkjára cserélték le a kommunista vezér fejét.

A kommunista emlékművek – köztük a Lenin-szobrok – eltávolításáról 2015 november végén hozott rendeletet az ukrán kulturális minisztérium. Volodimir Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője a napokban jelentette be sajtótájékoztatón, hogy minden Lenin-szobrot eltávolítottak Ukrajna köztereiről, noha a kijevi megfogalmazás szerint „ideiglenesen orosz megszállás alatt” lévő Krím félszigeten, illetve a Donyec-medencei területeken egyelőre nem tudták végrehajtani a szovjet örökséggel való szakítást, továbbá eldugott kistelepüléseken még akadhatnak Lenin-szobrok, amelyek „megúszták” az eltávolítást.

A kommunista múlttal való szakítás jegyében eltávolított alkotások egy részét nem semmisítik meg, hanem – mint ahogy arról májusban Vjatrovics beszámolt – egy óriási szoborparkot hoznak létre számukra Kijevben a kiállító- és vásárközpont területén.

Forrás:

Forrás: MTI