Még több amerikai katona érkezhet Afganisztánba


Nagyon hamar megkezdődik a csapatnövelés Afganisztánban – mondta Joseph Votel, az amerikai hadsereg Közel-Keletért felelős főparancsnokságának tábornoka kedden amerikai újságíróknak.

A tábornok becslései szerint néhány héten belül megkezdődhet a csapatbővítés. “Nekünk most az a fontos, hogy erőt mutathassunk fel a tálibokkal szembeni a harcokban” – szögezte le. Joseph Votel tábornok James Mattis védelmi miniszter társaságában úton van Irakból Szaúd-Arábiába és a repülőn fejtette ki véleményét a delegációt kísérő újságíróknak.

James Mattis – aki bagdadi vizitje előtt Jordániában tárgyalt – elmondta a sajtókíséretnek, hogy “felhatalmazást kapott a csapatnövelésre”. Hozzáfűzte: már fel is kérte Joseph Dunford tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét, hogy tegye meg a szükséges előkészületeket a stratégia végrehajtásához.

A miniszter azonban az újságírók kitartó kérdéseire sem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni a csapatnövelés mértékéről. “Inkább nem mondok számokat, mert aztán később módosítanom kell” – mondta a tárcavezető. Majd kifejtette: “előbb nézzük meg a hadsereg által készített terveket!” “Kijelöltük a stratégiai célokat, most egyeztetni kell a részleteket s majd amikor ezt áttekintem, utána megnézem, hogy jelenleg hány emberünk is van a helyszínen, mindezt összevetem az új stratégiával, és majd akkor meglátjuk, hogy hány főre lesz szükség a csapatnöveléshez” – tette hozzá.

Forrás:

MTI