Nem lehet izraeli állampolgár aki az Iszlám Állam oldalán harcol


Megfosztják izraeli állampolgárságuktól az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán harcoló zsoldosokat – jelentette szerdán az izraeli média.

A sajtóhírek szerint a belügyminisztérium elkezdte a hivatalos eljárásokat, amelyekkel megfosztják őket állampolgárságuktól.

A héten lép életbe Arije Deri izraeli belügyminiszter javaslatára március elején módosított állampolgársági törvényt, amely immár kiterjed azokra a személyekre is, akik nem Izrael területén, hanem az ország határain túl – így Szíriában, az Iszlám Állam oldalán harcolva – veszélyeztetik az izraeliek biztonságát. Arije Deri szerint ez komoly elrettentő erőt jelent azok számára, akik csatlakozni akarnak az Iszlám Államhoz.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat már átadta az illetékes hatóságoknak az érintett tizenkilenc izraeli állampolgár nevét tartalmazó listát. A rajta szereplők közül ketten muzulmán hitre áttért zsidók. Az egyikük egy huszonnyolc éves, Asdódban felnőtt, de az egykori Szovjetunióban született nő, a másikuk pedig egy harminckét éves, Lódban nevelkedett férfi, aki szintén a Szovjetunióban született. Mindketten felvették az iszlám vallást, és Szíriába utazásuk előtt arra kérték a belügyminisztériumot, hogy muzulmánként tartsák őket nyilván. A listán egy olyan izraeli arab muzulmán is szerepel, aki korábban az izraeli hadseregben szolgált, majd csatlakozott a dzsihadistákhoz. A többiek izraeli arabok Kelet-Jeruzsálemből és más arab településekről.

Forrás:

MTI