Ukrán válság: Tanévkezdésre életbe léphet a tűzszünet


Kurt Volker kedden első ízben tárgyalt Minszkben az orosz elnöki hivatal képviselőjével. A megbeszélés után kijelentette: az Egyesült Államok maradéktalanul támogatja, hogy a tűzszünet egybeessen a tanévkezdettel. A tervről Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország részvételével folynak a tárgyalások.

„Tudom, hogy a tanévkezdethez időzített tűzszünet nagyon elöl szerepel a normandiai folyamat napirendjében” – mondta Kurt Volker Vilniuson átutazóban a BNS balti hírügynökségnek. A normandiai formátumnak nevezett egyeztetéseken Oroszország és Ukrajna mellett Franciaország és Németország vesz részt.

„Magától értetődően maradéktalanul támogatjuk (a tervet), abban a reményben, hogy a két félnek sikerül megvalósítania” – tette hozzá.

Volker, akit július elején neveztek ki az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalások amerikai különmegbízottjává, építő jellegűnek nevezte hétfőn tartott első találkozóját a „Kreml szürke eminenciásaként” emlegetett Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadóval.
Egyetértettünk abban, hogy a jelenlegi helyzet, a status quo senkinek sem jó„ – tette hozzá Volker, aki szerdán utazik Kijevbe, ahol csatlakozik majd a szintén Ukrajnába látogató James Mattis amerikai védelmi miniszterhez.
A három éve tartó ukrajnai konfliktusnak több mint tízezer halálos áldozata van. Kijev és a nyugati országok azzal vádolják Oroszországot, hogy pénzügyileg és katonailag támogatja a felkelőke, amit Moszkva tagad.

A 2015 februárjában Minszkben aláírt egyezmények előirányozzák a felkeklők és a kijevi kormány közötti tűzszünetet és a politikai párbeszéd megindítását, de a megvalósításuk egyre csak húzódik.

Forrás:

MTI