90 hrivnya lehet egy doboz cigaretta


Az ukrán pénzügyminisztérium európai szintre emelné a dohánytermékek jövedéki adóját, adja hírül az UBR. A törvénytervezet szerint 1000 darab cigarettára a jelenlegi 21 helyett 90 euró jövedéki adót vetnének ki.

Lépcsőzetesen érnék el ezt az összeget: 2018-ban a fogyasztói árak előrejelzett indexéhez igazítva 8,1 százalékos és további 20 százalékos emelés lesz. Ezután minden éven 20 százalékkal drágul majd a füstölnivaló, s 2025-re az adó eléri a jelzett 90 eurót. Ebből kifolyólag egyre mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a fogyasztóknak a dohánytermékekért, nyolc év múlva már 80-90 hrivnyába kerülhet egy doboz cigaretta.

Konsztantin Kraszovszkij, az Ukrán Stratégiai Kutatóintézet munkatársa szerint, amikor 2010-ben hatszorosára drágultak a dohánytermékek, visszaesett a dohányzók száma. A hivatalos adatok szerint jelenleg a 12 évesek 20 százaléka cigizik. Ha elérhetetlenné válik a füstölnivaló, várhatóan újabb tömegek mondanak le erről a káros szokásról. Összehasonlításképpen: Lettországban 150 hrivnyáért kínálják, Új-Zélandon pedig azt tervezik, hogy 40 dollárért árulják a cigarettát, mondta el Kraszovszkij.

Forrás:

KárpátHír