Ezentúl csak ukránul? Megszűnhet a magyar oktatás Kárpátalján!!!


Az ukrán parlament második olvasatban is elfogadta az új oktatási törvényt, mely szerint teljesen megszűnhet az anyanyelvi oktatás az általános és középiskolákban valamint a felsőfokú intézményekben -számolt be az ukrán oktatási szakportálra hivatkozva a Kárpátalja.ma.

A nemzetiségi iskolák oktatási nyelvére vonatkozó rész megvitatása során heves vita alakult ki a délelőtti ülésen a képviselők között, ezért az erről szóló döntést az esti ülésre halasztották.

A vgolos.com.ua közlése szerint az esti ülés után az új oktatási törvényt a nyelvi résszel együtt elfogadták, melynek értelmében a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán, csupán az óvodai nevelést és az elemi osztályokban zajló oktatást garantálja anyanyelven, azaz magyarul.

Amitől féltünk, bekövetkezett, a kárpátaljai magyar oktatás gyásznapja. Ha az ukrán államfő áláírja az új oktatási törvényt, annak értelmében csak az óvodában és az alapfokú , illetve az elemi iskolákban marad meg a magyar nyelvű oktatás. Az állami intézményeknek minősülő általános iskolában, a középiskolákban és a felsőoktatásban csak ukrán oktatás folyhat, talán kivétel a nyelv és irodalom. Ilyen drákói intézkedés a Trianon óta nem volt!!!

– kommentálta a hírt közösségi oldalán Dupka György író, költő, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége elnöke.

Tiltakozó nyilatkozatott adtak ki a kárpátaljai magyar szervezetek

Így szavaztak a kárpátaljai képviselők a botrányos oktatási törvényről