Rendszámmizéria


A héten fordulat állt be a külföldi autótulajdonosok ügyében, bár a kormány részéről egyelőre csak ígéretek hangzottak el, amivel ugyebár már tele a padlás.

Pusztán a tisztánlátás végett nézzük meg mi vezetett idáig. Az elsők között kell említeni az ukrán használtautó-piac irreális árait. Például egy 30 éves ukrán forgalmi rendszámú Lada, majdhogynem ugyan annyiba kerül, mint Lengyelországban, Szlovákiában vagy Magyarországon egy az ezredforduló elején gyártott Audi. Ugyanakkor a hatályos törvények értelmében csak Euro 5-ös (2009-től gyártott) és Euro 6-os (2016-tól) besorolású európai regisztrációval rendelkező használtautókat lehet Ukrajnában legálisan forgalomba helyezni. Ez nem két fillér, a vám, az ÁFA, a jövedéki adó és a nyugdíjalapba történő befizetés nagyjából az autó értékének a 30 százalékát jelenti, vagyis egy 10 ezer eurós személygépkocsinál nagyjából 3000 euróval gazdagodik az államkassza. Mondjuk 2016 januárjáig mikor is életbe lépett az új szabályozás, a vám és az illeték az autó árával megegyező volt. Az új jogszabály alkalmazása óta eltelt egy év alatt 50 ezernél is több Euro 5-ös szabványnak megfelelő használt autót hoztak be Ukrajnába.

Az ukrajnai rendszer visszásságát jól tükrözi, hogy egy Ukrajnában 250 dollárért vásárolt Zaporozsec ugyan ennyiért, vagyis 250 dollárért Lengyelországban lengyel rendszámmal forgalomba helyezhető. A külföldi rendszámú autósokat tömörítő szervezet ezt meg is csinálta, ugyanakkor ahhoz, hogy a Mikolára keresztelt autó újra ukrán rendszámot kaphasson 3000 dollár vámot kellene fizetni. Kiskaput jelent az úgynevezett ötnapos szabály, melynek értelmében az ukrán állampolgárok szabadon behozhatnak uniós regisztrációjú autót, de csak öt napig használhatják az ország területén, utána ki kell lépniük, és újból be kell jönniük, ezért a köznyelvben csak tranzitosoknak nevezik őket. A magyar rendszámú autók zöme a helyi, állampolgársággal is rendelkező magyaroké, így rájuk az egy éves szabály vonatkozik, egyelőre.

A probléma súlyát jól jelzi, hogy szakértői becslések alapján tavaly 600 ezer járművet hozhattak be Ukrajnába. Az Ukrán Állami Fiskális Szolgálat adatai szerint közel 64 ezer külföldi rendszámú gépkocsi tartózkodik illegálisan az országban. 2015-ben közel 450 ezer behozott járműből több mint 21 ezer maradt törvénytelenül Ukrajna területén. 2016-ban 712 600 autót hoztak be, közülük 54 300 nem lépett ki. A 2017-es év elejétől szeptember 4-ig az ország területére behozott több mint 492 ezer autóból 72 300 jármű nem hagyta el az országot.

Mint, ahogy arról mi is beszámoltunk szerdán több mint négyezer külföldi rendszámú autótulajdonos és szimpatizáns tüntetett az ukrán parlament előtt. A demonstrálók a hatályos szabályok módosítását és az Euro 5-nél alacsonyabb besorolású európai regisztrációval rendelkező autók ukrajnai legalizálását követelték reálisan megfizethető áron. Az első körben azt szeretnék elérni, hogy a külföldi állampolgárokhoz hasonlóan az ukránok is egy évre hozhassák be a külföldi rendszámmal rendelkező gépkocsit. Cserébe hajlandóak lennének éves úgynevezett „közlekedési” díjat fizetni, a magyarázat szerint ezzel támogatnák a költségvetés. És csak ezután javasolják a külföldi autó legalizálását megfizethető összegért. A demonstráció határozatlan idejűre volt meghirdetve, a tüntetők ezzel jelezték addig egy tapodtat sem tesznek, amíg nem születik pozitív döntés az ügyükben.

Úgy fest a tüntetők, elérték a céljukat, csütörtök délelőtt Irina Lucenko képviselő, az elnök parlamenti megbízottja bejelentette, hogy még az idén elkészül egy törvénytervezet, amely az ukrán állampolgárok számára megtiltja a külföldi rendszámú autók behozatalát Ukrajnába, ugyanakkor kidolgoznak egy kompromisszumos megoldást a már az országban lévő autók elvámolására. Néhány órával később Nina Juzsanina, az ukrán parlament adó- és vámügyi bizottságának vezetője közölte, hogy 1000 euróra mérséklik a már Ukrajna területén lévő 2000 után gyártott külföldi rendszámú használt autók behozatali vámját. A bejelentést követően a tüntetők berekesztették a demonstrációt.

Nem gondolom, hogy a külföldi rendszámú autósoknak sikerként kéne elkönyvelni a kormány tervezetjavallatát. Főleg ha megnézzük, hogy a szomszédos európai országokban még mindig jóval kevesebbe kerül a külföldi autók legalizálása. Például Magyarországon 297 ezer forintos havi átlagkeresetnél nagyjából 170-200 ezer forint a regisztrációs adó. Ahogy fentebb már írtuk Lengyelországban 250 dollárérért tették lenygyel rendszámra az ukrán Zaporozsecet. Ukrajnában az átlagkereset alig közelíti meg a 7 ezer hrivnyát, így a 31 ezer hrivnyás behozatali vám már nem is hangzik olyan kecsegtetően. Ez nem hinném, hogy megoldaná a rendszámmizériát.

Bálint Sándor