Öböl menti válság: Merkel sürgeti a feleket


Minél hamarabb közvetlen tárgyalásokat kell kezdeniük a közel-keleti Perzsa-öböl menti válságban érintett országoknak, és olyan megoldást kell kidolgozniuk, amellyel valamennyien arcvesztés nélkül tudják lezárni a konfliktust – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a katari emírrel folytatott megbeszélése után.

 

Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Németország támogatja és nagyra becsüli Kuvait és az Egyesült Államok közvetítői erőfeszítéseit.

Az érintetteknek mielőbb közvetlenül is tárgyalniuk kell egymással, méghozzá zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kizárásával, mert csak olyan megbeszélések vezethetnek méltányos megoldáshoz, amelyekről nem lehet másnap minden részletet elolvasni az újságban – mondta Angela Merkel,

kiemelve, hogy a valamennyi fél méltóságának megőrzését szolgáló kompromisszumot “nem a piactéren, hanem nyugodt tárgyalásokon” lehet elérni.

Hozzátette: a katari emír biztosította őt arról, hogy országa mindent megtesz a nemzetközi iszlamista terrorizmus visszaszorításáért. Aláhúzta, hogy a válság lezárása azért is sürgető, mert a térség “hatalmas kihívások” előtt áll, aminek belátásához elég figyelembe venni azt, hogy Jemenben valószínűleg már 650 ezren betegedtek meg kolerában.

Tamím bin Hamad ász-Száni hangsúlyozta, hogy a dohai vezetés készen áll tárgyalóasztalhoz ülni az országot több mint 100 napja blokád alatt tartó erőkkel.

Forrás:

KH/MTI