A magyar kultúrát népszerűsítik Ungváron


A magyar kultúra értékeinek széles skáláját bemutató kétnapos fesztivál kezdődött hUNGary Fest – 2017 elnevezéssel Magyarország ungvári főkonzulátusának szervezésében szombaton a kárpátaljai megyeszékhely, Ungvár központjában, az Ung folyó partján.

 

A fesztivált megnyitó beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa nagyon jó kezdeményezésnek nevezte, hogy az ungvári magyar főkonzulátus fesztivál keretében mutatja be a magyar kultúrát Ungvár soknemzetiségű lakóinak. Ez a rendezvény is jelzi, hogy az ungvári magyar főkonzulátus nemcsak diplomáciai munkát végez, hanem Ungvár és egész Kárpátalja kulturális életének a része, annak alakítója, ezzel erősíti mind a magyar–magyar, mind a magyar–ukrán kapcsolatokat.

Grezsa István utalva a feszültté vált magyar–ukrán viszonyra kifejtette: sajnos az elmúlt napokban megtapasztaltuk, milyen könnyű rombolni, miközben pontosan tudjuk az elmúlt évekből, hogy milyen nehéz építkezni. Hangsúlyozta: Magyarország kormánya elkötelezett a kárpátaljai magyarság szülőföldön történő megtartásában és segítésében. Remélhetőleg minél hamarabb helyreáll a normális kapcsolat a két állam között, hiszen rengeteg közösen megoldandó feladat van. A fesztivál is arról szól, ami összeköt bennünket.

A változatos programokat kínáló, kárpátaljai, magyarországi és külhoni együtteseket felvonultató rendezvény népes közönségét köszöntve Buhajla József, ungvári magyar főkonzul reményét fejezte ki, hogy a magyar kultúra értékeit és a hungarikumokat bemutató első hUNGary Fest elnyeri az ungváriak tetszését és hagyományt teremt.

Beszédében Viktor Mikulin, Kárpátalja helyettes kormányzója hangsúlyozta, a megye vezetése támogatja a magyar fesztivál megrendezését, mert az erősíti a soknemzetiségű Kárpátalján kialakult hagyományokat. Nagyon fontos, hogy a kárpátaljai nemzetiségek megmaradjanak, megőrizzék identitásukat, fejlődjön a kultúrájuk, senkinek nem áll jogában, hogy megváltoztassa Kárpátalja fejlődésének az irányát a nemzetiségi kisebbségek jogainak korlátozásával.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke azt emelte ki: a magyar főkonzulátus által szervezett fesztivál hozzájárul ahhoz, hogy a magyar kultúrát, a magyar népet jobban megismerjék Ukrajnában, eloszoljanak a kárpátaljai magyarokkal kapcsolatos tévhitek.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője pedig beszédében reményét fejezte ki, hogy a hUNGary Fest – 2017 fesztivál elősegíti az Ukrajna és Magyarország közötti jószomszédi viszony helyreállását.

Ma a kárpátaljai ukrán zenei-drámai színházban 17 órától a debreceni Kodály Filharmónia és a Kodály Kórus közösen lép színpadra, a belépés díjtalan.

Forrás:

KH/MTI