Furán bővül az M3-as autópálya Ukrajna felé


Tervben van, hogy az ukrán határig, Beregdarócig vezetik az M3-ast, de igazán érdekes megoldást kér a tervezőtől a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Tovább folytatódik az M3-as autópálya építése a határok felé, ehhez pedig nyílt közbeszerzést írt ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint Az M3-as gyorsforgalmi út Vásárosnamény és Bergdaróc (az ukrán határ) közötti szakaszának tervezésére lehet jelentkezni.

A tervezést elnyerőnek olyan utat kell rajzolnia, ami nem autópálya, hanem csupán 2×1 egysávos, köszönhetően egy friss kormányhatározatnak, amely ilyen formában írja elő az utat. Ám a tervek szerint nem marad mindig így.

A NIF felhívása ugyanis úgy szól: „előbb 2×2 forgalmi sávos autópálya megvalósítását kell megtervezni, majd ebből a megoldásból – a vízszintes és magassági vonalvezetés, valamint keresztmetszeti kiépítés ütemezését figyelembe véve – visszaépítve kell kialakítani az autópályává fejleszthető 2×1 forgalmi sávos út tervét.”

A tervezőnek javaslatot kell tenni az autópálya későbbi racionális kiépítésére (csomópontok, folyó pálya, határátkelő, pihenőhelyek, stb.) is. A dokumentációt 2×2 forgalmi sávos autópálya hatásaira kell elkészíteni és a környezetvédelmi engedélyt is erre kell kérelmezni.

A tervezőnek el kell készíteni a határátkelő (bele értve az ott létesítendő komplex pihenőhelyet), egyszerű pihenőhelyek, tengelysúlymérő egyéb ellenőrzési pontok helykijelölő tanulmányait, a felsorolt és szükséges létesítmények vázlatterveit, vizsgálni kell a határ előtti visszakötéseket a meglévő közúthálózatra. Mivel a nyomvonalak mindegyike keresztezi a Tiszát, így a hídra is kettős megoldást kell adni, figyelembe véve az ésszerű kiépítés szükségességét.

Forrás:

KH/vezess.hu