A magas árak miatt nem fogják korlátozni a húsexportot


Ukrajna nem kívánja korlátozni a húsexportot annak érdekében, hogy stabilizálja a belföldi húsárakat – jelentette ki Volodimir Grojszman kormányfő.

 

A Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a kormány megpróbálja stabilizálni a belföldi húsárakat anélkül, hogy csökkenteni kellene a húskivitelt. Az ukrán kormányfő azután szólalt meg a kérdésben, hogy a múlt héten egy név nélkül nyilatkozó kormányzati illetékes kijelentette: a kormány korlátozná a húsexportot, mert szerinte a túlzottan nagy kivitel vezetett a belföldi húsár jelentős emelkedéséhez.

Ukrajnában 43 százalékkal emelkedett a sertéshús, 26 százalékkal a marhahús és 31 százalékkal a baromfihús ára az idei első nyolc hónapban.

Az ukrán agrárkamara adatai szerint Ukrajna 228 418 tonna húst exportált az idei első nyolc hónapban, 30 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Egyes elemzők szerint az afrikai sertésvész miatt csökkenő sertésállomány miatt is nő az ukrán belföldi húsár. Ukrajnában az év elejétől július közepéig 85 afrikai sertéspestis megbetegedést regisztráltak. Az ukrán termelők várakozása szerint idén mintegy 8 százalékkal 6,8 millióra apad a sertésállomány, ami mintegy 3 százalékkal veti vissza sertéshús-termelést.

Forrás:

Forrás: MTI