Fidesz: az új oktatási törvény hatálybalépése hátrányosan érinthetné Ukrajna stabilitását


Rendkívül hátrányosan érintheti Ukrajna stabilitását, ha hatályba lép az új oktatási törvény – mondta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Ha pedig Ukrajna instabillá válik, akkor megkérdőjeleződik európai integrációs perspektívája – hangsúlyozta a politikus.
Üdvözölte ugyanakkor, hogy ötpárti egyetértéssel már kedden szavazhat a magyar Országgyűlés arról a határozati javaslatról, amelyben közösen elítélik az ukrán oktatási törvényt. Fontosnak nevezte, hogy a magyar parlamenti pártok egyaránt nemzeti ügynek tartják a kárpátaljai magyarság sorsát.

A jogszabály alapján ötödik osztály felett fokozatosan megszüntetnék a nem államnyelven történő oktatást Ukrajnában.
A tervezett parlamenti tiltakozó nyilatkozatban egyértelművé teszik: az öt párt elítéli, hogy mintegy 80 kárpátaljai magyar iskola sorsa kerül veszélybe az oktatási törvény következtében. Egyben felszólítják az ukrán elnököt, hogy ne léptesse hatályba a jogszabályt – fejtette ki, hozzátéve, hogy a magyar kabinetet pedig arra szólítják fel: vesse latba a két- és többoldalú diplomáciai eszközöket.

A külügyi bizottság elnöke egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ukrán kormány kérte a Velencei Bizottságtól a jogszabály véleményezését. Tudomása szerint Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is figyelemmel követi a törvény sorsát.

Forrás:

MTI