Szili Katalin: el a kezekkel a nyelvünktől, iskoláinktól!


Ha egy közösség a nyelvét elveszíti, akkor egy idő után az identitását is el fogja – jelentette ki Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott a hétvégén Pécsett.

A Határon Túli Magyarságért Alapítvány (HTMA) létrehozásának 25. évfordulója alkalmából rendezett történeti és tudományos tanácskozás megnyitóján Szili Katalin az ukrán oktatási törvényről és a marosvásárhelyi iskolaügyről azt mondta: “semmi más nem történik, mint a jogok szűkítése és a magyarság helyzetének ellehetetlenítése”.   A volt házelnök egyúttal arra kérte az alapítványi fórumon részt vevő határon túli és magyarországi partnerszervezetek vezetőit, képviselőit, hogy közös felhívásban fejezzék ki szolidaritásukat a kárpátaljai és romániai magyarsággal. “El a kezekkel a nyelvünktől, iskoláinktól!” – hangoztatta a politikus.

Jean-Claude Junkert, az Európai Bizottság elnökét idézve azt mondta: minden európai állampolgár egyenlő. Ez vonatkozik Ukrajnára is, amely az Európai Unió társult tagja.

Forrás:

MTI