Vona 18: elektronikus szavazást vezetne be a Jobbik


A Jobbik elnöke az elvándorlás tragikus következményeiről beszélt, és elmondta azt is, nagyon fontos, hogy a magyar kormány mit üzen a külföldön élő magyaroknak.

Míg a kormány a határon túli magyarok számára nagyon helyesen biztosítja a levélben való szavazás jogát, ezt a külföldre vándoroltak esetében nem teszi meg, mondta el Vona Gábor. Mindez azt jelenti, hogy gyakorlatilag megfosztja őket szavazati joguktól, hiszen sokaknak munkahelyi, anyagi vagy távolsági okok miatt esélyük sincs arra, hogy részt vegyenek a választáson. Vona szerint a kormány ezzel azt üzeni az elvándoroltaknak, hogy örökre lemondott róluk – számolt be az Alfahir.

A politikus rámutatott:

a Jobbik számára fontos a külföldön élő magyarok véleménye, az ügyből nem szabad pártpolitikai kérdést csinálni.

Emlékeztetett: a Jobbik támogatta, hogy a határon túli magyarok levélben szavazhassanak, holott a többségük Fidesz-szimpatizáns. A kormánypárt viszont nem adja meg a lehetőséget a külföldön élő magyaroknak, akiknek jelentős része nem az ő táborukat gyarapítja. Vona arra kérte az elvándorolt magyarokat, hogy 2018-ban utoljára menjenek el szavazni a számukra szimpatikus politikai erőre.

Az ellenzéki párt elnöke bejelentette: többé azért nem lesz erre szükség, mert a Jobbik 2018-as kormányra kerülése után minden magyar állampolgár számára lehetővé teszi az elektronikus szavazást. Az ellenzéki párt vezetője példaként említette Észtországot, ami posztszocialista országként a digitalizáció úttörője az EU-n belül, így jó példa lehet Magyarország számára is. Az észtek 5,4%-a már a 2009-es EP-választáson is elektronikus úton szavazott.