Ellopják az utakra szánt pénzek kétharmadát


Ukrajnában az utak kezelésére kiutalt pénzeknek csupán az egyharmada megy el valójában útépítésre vagy annak javítására.

Vjacseszlav Konovalov független szakértő különböző számítások alapján arra a következtetésre jutott, hogy minden egyes dollárból csupán 25-30 centet fordítanak valójában az utak rendbetételére. A többi elnyelik a bürokratikus, korrupciós sémák. Egy példával is érzékeltette a letaglózó eredményt. Egy 5 kilométeres útszakaszt magáncégek háromszor kevesebb pénzből építenek meg, mint az állami Ukravtodor vállalat.

A szakértő emlékeztet arra is, hogy Volodimir Grojszman miniszterelnök javaslatára létrehozták az állami útalapot, amelyik kezeli az utakra szánt állami források elosztását. Az idei évre 25 milliárd hrivnyát szántak e célra, de jó, ha 20 milliárd összejön az év végéig. Szó volt arról is, hogy 1 milliárd hrivnya értékben külföldről is bevonnak finanszírozást, ám végül ez is elmarad.
Jövőre pedig 60 milliárdos büdzséről volt szó, de a kormányfő elismerte, örülni fognak, ha ennek legalább a kétharmada rendelkezésre áll majd.

Vjacseszlav Konovalov számításai szerint az ukrajnai 170 ezer kilométernyi úthálózat fenntartására évi 2 milliárd dollárra van szükség a legszerényebb számítások alapján is.

Forrás:

KárpátHír