ET-jelentés: a konfliktus a gyűlöletbeszéd terjedéséhez vezetett Ukrajnában


Negatív hatással van a sérülékeny társadalmi csoportokra és a gyűlöletbeszéd terjedéséhez vezetett a több mint három éve tartó fegyveres konfliktus Ukrajnában – állapítja meg kedden közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET) rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI).

Az értékelésben elismerően szólnak a diszkriminációellenes új törvényekről, a gyűlöletbűncselekmények kivizsgálásáról, a romák integrációjáról és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek iránti szolidaritásról, azonban kiemelik, hogy az ukrán hatóságoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket a kisebbségek, és a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LGBT) közösség tagjai elleni erőszak, valamint a gyűlöletbeszéd ellen.

Mint írják, a Krím félsziget jogellenes orosz elcsatolása, illetve a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus azt eredményezte, hogy oroszellenes retorika uralkodott el a politikai diskurzuson. Kevés olyan esetről tudni viszont, amikor kizárólag nemzetiségük miatt oroszokat zaklattak vagy támadtak meg az országban.

A szakértők hangsúlyozták: a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek iránt eleinte magas fokú szolidaritást tanúsított a társadalom, de ez múlóban van, az érintetteknek komoly nehézségekkel kell szembenézniük egyebek mellett a lakhatás és a foglalkoztatás terén is.
A roma gyerekek oktatási szegrációja, a korai iskolaelhagyás is súlyos problémát jelent, ráadásul a romák a leggyakoribb célpontjai a rasszista erőszaknak. Emellett a menekültek társadalmi integrációja is nehézkes Ukrajnában, nem kapnak jóléti támogatásokat, nincsenek ingyenes nyelvtanfolyamok – mutattak rá.

“Miközben üdvözöljük az eddigi eredményeket, vannak olyan ügyek, amelyek továbbra is súlyos aggodalomra adnak okot” – mondta Christian Ahlund, az ECRI elnöke. “A fennálló konfliktus a gyűlöletbeszéd térnyerését okozta az elmúlt három évben, és általánosságban is negatív hatással volt a sérülékeny csoportokra” – tette hozzá.
“Bízom abban, hogy a hatóságok eleget fognak tenni a helyzetértékelésben foglalt ajánlásoknak” – közölte Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára. AZ ECRI a 47 tagállamot számláló páneurópai szervezet, az Európa Tanács független szakértőkből álló testülete, amely kifejezetten a rasszizmus, a diszkrimináció, az idegengyűlölet és az intolerancia területét vizsgálja.Forrás:

MTI