hUNGary Fest az ungvári konzulátus előtt


A Magyarország Ungvári Főkonzulátusa előtti téren már órákkal az első hUNGary Fest magyar etnikai és gasztronómiai fesztivál hivatalos megnyitója előtt pezsgett az élet. A vásárosok és a kézművesek a sátraikat állították fel, a műszakiak a színpadon sürögtek-forogtak, hogy minden zökkenőmentesen bonyolódjon le. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója:

Percek múltán már lobogtak a lacikonyhákban a lángok, rotyogott a bográcsgulyás, sültek csábító illata töltötte be az Ung partját. A kézművesek standjai körül is egyre több érdeklődő tolongott. Nem csoda, hisz gazdag és színes ízelítőt kaptak mindabból, ami a kárpátaljai magyar népi művészetet jellemzi.

Nemzeti imánkat már százak énekelték. Igaz akadt, aki hangos ukrán közbeszólásával próbált zavart kelteni, de őt sebesen elvezették a biztonságiak. A rendezvény zavartalanságát egyébként tekintélyes, de diszkréten viselkedő rendőri erő felügyelte.
Buhajla József főkonzul üdvözölte a sokaságot, melynek szórakoztatásáról kárpátaljai, anyaországi és más magyarlakta vidékekről érkezett együttesek, szólisták gondoskodtak. A magyar diplomácia ungvári vezetője jó mulatást kívánt, s abbéli reményének adott hangot, hogy az eseménnyel egy szép hagyomány teremtődik az Ung partján. Üdvözölte a fesztivál létrejöttének támogatóit, a szervezésben aktív szerepet vállaló UMDSZ-t és KMKSZ-t. Házigazdaként pedig arra biztatott mindenkit, kóstolja meg a hungarikumnak számító étkeket és a finomabbnál finomabb pálinkákat.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa utalva a feszültté vált magyar–ukrán viszonyra kifejtette: sajnos az elmúlt napokban megtapasztaltuk, milyen könnyű rombolni, miközben pontosan tudjuk az elmúlt évekből, hogy milyen nehéz építkezni. Grezsa István hangsúlyozta:

Magyarország kormánya elkötelezett a kárpátaljai magyarság szülőföldön történő megtartásában és segítésében.

Remélhetőleg minél hamarabb helyreáll a normális kapcsolat a két állam között, hiszen rengeteg közösen megoldandó feladat van. A fesztivál is arról szól, ami összeköt és nem elválaszt bennünket.

A megyei állami közigazgatás részéről Viktor Mikulin elnökhelyettes hangoztatta, az ilyen rendezvények arra szolgálnak, hogy közelebb hozzák egymáshoz a vidékünkön élő nemzetiségeket. Senkinek nem engedik meg, és joguk sincs rá, hogy megbontsák évezredes baráti viszonyukat és csorbítsák jogaikat.
Zubánics László, az UMDSZ elnöke az itt élő magyarok rendkívül gazdag kultúrájáról beszélt, amelyhez a többi nemzetiség is hozzáadta a magáét. Örvendetes, hogy napjainkban egyre több ungvárit érdekel művészetünk és a magyar nyelv. Majd kiemelte, nekünk is óriási a felelősségünk abban, hogy gyermekeink továbbra is anyanyelvükön tanulhassanak az iskolákban, gimnáziumokban, az egyetemen és a főiskolán.

Féléves az ötlet, hogy a főkonzulátus közvetlen szomszédságában kerüljön megrendezésre ez a fesztivál, hangsúlyozta Brenzovics László, a KMKSZ elnöke. Kifejezetten örvendetesnek nevezte, hogy a kialakult feszült helyzet dacára az ungváriak békésen és méltósággal tudnak ünnepelni. Mint megjegyezte, nem volna szabad haragban lenni a szomszédokkal.

A hivatalos részt követően a műkedvelők vették birtokba a színpadot, hogy fergeteges jókedvet teremtve szórakoztassák a nagyérdeműt. A közönség kedvére próbálgathatta kézügyességét a mesterkurzusokat tartó népművészek sátrainál. A házigazdák tanácsát megfogadók pedig megízlelhették Ötvös Ida, a Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség elnökének és csapatának fenséges süteményeit, a derceni Bíró Krisztián saját készítésű zamatos pálinkáit. Tüzes Pál, batári vállalkozó standjánál mangalicasülttel és (utalva a nemrég vadkendertermesztésről szóló gyanúsításra) tüzes „kenderpálinkával” kínálta az érdeklődőket.
Este a megyei filharmóniában a nyíregyházi Mandala dalszínház adott tartalmas koncertet.