Politológus: kevés a pénz a hadseregre


Kevesli a jövő évi védelmi kiadásokra szánt összeget Ruszlan Bortnik politológus, aki szerint a 83,3 milliárd hrivnya nem fedezi az Ukrán Fegyveres Erők 2018-as kiadásait.

„Jövőre Ukrajna a bruttó nemzeti össztermékének (GDP) csaknem 5 százalékát költi védelmi kiadásokra, ez egyedülálló az ország gazdasági helyzetét tekintve, mivel az európai országok közül Ukrajna költi a legtöbbet a hadseregére” – nyilatkozta a politológus a golos.ua nevű portálnak. Ruszlan Bortnik kiemelte, hogy ennek az összegnek a felét a hadseregre fordítják, a másik fél a rendőrség, az ügyészség, a titkosszolgálat és más erőszakszervezetek között oszlik el.

„Úgy tűnik, hogy az ukrán hatalom számára a belső front sokkal fontosabb, mivel a hadseregre elkülönített összeg épphogy fedezi a kiadásokat. A védelmi költségek 70 százalékát az Ukrán Fegyveres Erőkre kéne fordítani, nem pedig a belső biztonságra. Úgy gondolom hogy a 83,3 milliárd hrivnya kevés lesz, az ukrán titkosszolgálattól és ügyészségtől kell majd pénzeket elvonni” – vélekedett Bortnik.

A portál emlékeztet, hogy Ukrajna nagyjából 163 milliárd hrivnyát (6,2 milliárd dollár) különít el 2018-ban védelmi célokra, ami 20 milliárddal, nagyjából 12 százalékkal több, mint amit 2014-ben fordítottak védelmi kiadásokra. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) javaslata alapján 83 milliárdot az Ukrán Fegyveres Erők, 11 milliárdot a Nemzeti Gárda, 25 milliárdot a rendőrség, 9 milliárdot a határőrség, 8 milliárdot az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fenntartására fordítanak.

Forrás:

KárpátHír