További 3000 katonát küld az USA Afganisztánba


Az Egyesült Államok több mint 3000 katonát küld Afganisztánba csapaterősítésként – jelentette be hétfőn James Mattis amerikai védelmi miniszter Washingtonban. Hozzátette, hogy a katonák egy része már úton van, és a többieket is értesítették afganisztáni vezénylésükről.

A Pentagon augusztus végi közlése szerint jelenleg 11 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot Afganisztánban.Újságírók kérdéseire válaszolva Mattis kitért az észak-koreai helyzetre is. Részletekbe nem bocsátkozott, de olyan katonai megoldások lehetőségére utalt, amelyek egyúttal megóvhatnák Dél-Koreát északi szomszédjának brutális válaszcsapásától.

Az amerikai miniszter mindemellett úgy vélekedett, hogy a diplomácia és a szankciók elegendő nyomást gyakorolnak Phenjanra. James Mattis szerint úgy tűnik, hogy Észak-Korea rakétakísérletei szándékosan elkerülnek egy határvonalat, amelyről Phenjan úgy hiszi, azt átlépve már súlyos károkat okozna.

Mattis dél-koreai kollégájával megvitatta az amerikai taktikai nukleáris fegyverek ismételt dél-koreai telepítésének kérdését. Nem pontosította ugyanakkor, hogy Washington fontolgatja-e ezt a lépést a jelen helyzetben.

A dél-koreai védelmi tárca vezetője korábban bejelentette: érdemes lenne fontolóra venni a szóban forgó fegyverek telepítését Phenjan nukleáris fenyegetésének tükrében. Szakértők azonban úgy vélik, ez növelné egy véletlen konfliktus kockázatát a térségben.

Forrás:

MTI