Eddig csak 236 ezer ukrán utazott vízummentesen az EU-ba az első három hónapban


A vízummentesség bevezetése óta eltelt három hónapban eddig mindössze 236 ezer ukrán élt a lehetőséggel, hogy ilyen könnyített módon utazhasson be az európai uniós országokba – derült ki kedden az EU ukrajnai külképviseletének sajtószolgálata által közzétett adatokból, amelyek azt mutatják, hogy az ukránok jelentős része még kiváltotta a vízumot.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus – azaz digitális arcképet és ujjlenyomatot tartalmazó – útlevéllel rendelkeznek, június 11-től utazhatnak be vízummentesen – Nagy-Britannia és Írország kivételével – valamennyi uniós országba, valamint négy nem EU-tag schengeni országba, Svájcba, Lichtensteinbe, Norvégiába és Izlandra. Vízum nélkül bármely 180 napos időszak alatt legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak.
A külképviselet az ukrán határőrségtől kapott adatokra hivatkozva közölte, hogy június 11. és szeptember 11. között összesen csaknem 5,8 millió ukrán állampolgár látogatott az EU-ba. Közülük több mint 1,4 millióan biometrikus útlevéllel, 83 százalékuk viszont vízummal, és csak 17 százalékuk élt a vízummentes beutazás lehetőségével.

A diplomáciai képviselet kiemelte, hogy ez idő alatt mindössze 61 ukrán állampolgár vízummentes belépését utasították el az uniós országok hatóságai, többségüknek azért, mert korábbi látogatásaik alatt túllépték a tartózkodásra megengedett napok számát, vagy nem rendelkeztek az utazás célját, valamint az EU-s országban tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételeket igazoló dokumentummal. Ukrán állampolgárok turistaként, üzleti céllal, vagy a tartózkodási időszakot nem meghaladó idejű tanulmányi kurzusokra utazhatnak be vízummentesen az EU-ba.

A külképviselet kitért még arra, hogy az idei három nyári hónapban 10 százalékkal több ukrán látogatott uniós országba, mint az előző év hasonló időszakában. Az uniós diplomaták a közleményben kifejtették véleményüket, miszerint a vízummentesség elérése azoknak az ukránoknak a sikere, akik kifejezésre juttatták, hogy az európai utat választják.

A vízummentes utazás az Európai Unióba volt az a kézzelfogható és rövid távon elérhető előny, amelyet az ukrán lakosságnak az európai integrációs irányvonalat támogató része várt, és amiért a Jevromajdan elnevezésű tüntetéssorozat elindult 2013 őszén, miután az uniós társulásra történő felkészülési folyamatot váratlanul leállította az akkori államfő, a jelenleg Oroszországban bujkáló Viktor Janukovics és kormánya.

Forrás:

MTI