Az Ungvári Magyar Főkonzulátus előtt tüntettek ukrán szélsőségesek


Orbán Viktor vezette kormány állítólagos Moszkva-barát és ukránellenes politikája ellen tüntettek nacionalista szervezetek aktivistái szerdán délben Magyarország Ungvári Főkonzulátusa előtt. A demonstrálók szerint Budapest félreértelmezi az új ukrán oktatási törvény szövegét – számolt be az Ukrajina Szoborna (Unitárius Ukrajna) nevű nacionalista szervezet sajtóközleményére hivatkozva a Zakarpattya Onlin hírportál.

A maroknyi tüntető „Magyarok ébresztő! Putyinal csókolóztok – emlékezzetek az 1956-os Budapesti vérontásra!”,”Magyar szeparatistáknak és a Moszkva-barát, putyinista bérenceknek nincs helye az Ukrajnához tartozó Kárpátalján!”, „A területi egység és a szuverenitás kölcsönös tiszteletben tartása – az Ukrajna és Magyarország közötti barátság és béke garanciája!” feliratokkal ellátott transzparenseket tartott a magasba.

A beszámoló szerint a demonstrálok szerettek volna találkozni a konzulátus képviselőjével, hogy személyesen mondják el álláspontjukat a témával kapcsolatban. Kérésüket Oreszt Diduh, az Ukrajina Szoborna nacionalista szervezet koordinációs bizottságának elnöke tolmácsolta a külképviselet kaputelefonján keresztül. A konzulátus munkatársa azt kérte tőlük, hogy várjanak, azonban kérésükre nem jött válasz és nem is jött ki senki, így berekesztették a demonstrációt, viszont a transzparenseket felragasztották a konzulátus bejárata betonkerítésére. A plakátokat néhány perccel később a konzulátus egyik munkatársa szedte le.

A tüntetésen megjelentek a rendőrök is ám végül nem került sor intézkedésre.

A szervezet aktivistái csütörtök reggel 9 órára (közép-európai idő) a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal ungvári épülete elé újabb demonstrációt hirdettek, mint ismeretes az épületben ezzel egy időben ülésezik a Megyei Tanács, a képviselő-testület várhatóan határozatban felszólítja Petro Porosenko elnököt a nemzeti kisebbségekre nézve hátrányos oktatási törvény megvétózására.