Illegális a katalán referendum megtartása?


Kisebb zavargások törtek ki Barcelonában, miután magas rangú katalán tisztségviselőt vett őrizetbe a spanyol Guardian Civil (rendőri feladatokat ellátó katonai szervezet). Mindezt annak érdekében, hogy megakadályozza a tartomány függetlenségéről szóló, október 1-re tervezett népszavazást.

 

Fokozódik a feszültség Katalónia függetlenségi „harca” miatt. A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy felszólította a katalán szeparatista vezetőket, hogy ne fokozzák tovább a feszültséget. Szerdán ugyanis több ezer ember tiltakozott Barcelona utcáin, mert Madrid igyekszik megállítani a függetlenségről szóló népszavazást.

katalán tisztségviselők letartóztatásának hírére tömegek jelentek meg a szerdán a pénzügyminisztériumnál. Már reggel kétezren voltak, elzárták a Gran Via-t, ami Barcelona egyik fő útvonala, majd délutánra tovább duzzadt a tömeg, és elérte az 5000 főt. A tüntetés békés volt, a város több részén is tartottak még kisebb demonstrációkat. A tüntetők estére sem fáradtak el, és bár egész nap az utcákat rótták, nem hagyták el a városközpontot. A spanyol miniszterelnök ekkor szólította fel őket egy esti tévéműsorban, hogy ne szítsák tovább az indulatokat.

Korábban Katalónia elnöke azzal vádolta a spanyol kormányt, hogy felfüggeszti a térség autonómiáját, miután a rendőrség intenzív erőfeszítéseket tett a függetlenségi referendum megakadályozásra. Spanyolország elmúlt négy évtizedében, amit demokratikus keretek között élhetett meg, ez a legsúlyosabb politikai válság, és egyre fokozódik.

 

Forrás:

atv.hu