Ukrán oktatási törvény: “Higgye el, amikor Szijjártó Péter beszél, az Orbán Viktor hangja”


Mint arról már többször is irtunk, eddig még nem állt nyilvánosság elé Orbán Viktor az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban. A tegnapi kormányinfón az Alfahír riportere többek között erről is kérdezte Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Korábban már megígérte a miniszterelnök fellépését az ügyben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön ismét megismételte a kormány álláspontját, miszerint a kárpátaljai magyar közösség jogait (is) csorbító oktatási törvény egy szégyenteljes javaslat. Ugyanakkor, dacára az eddigi magyarországi tiltakozásoknak, az oktatási törvény már Porosenko államelnök asztalán van.

Nem lenne célszerűbb, ha magát Orbán Viktor miniszterelnököt is csatasorba állítanánk ebben a fokozódó helyzetben?

“Higgye el, amikor Szijjártó Péter beszél, az Orbán Viktor hangja”

– válaszolta a portál kérdésére Lázár János.

Az Alfahír emlékeztetett, hogy Orbán Viktor nem volt jelen azon a szavazáson, amelyen az Országgyűlés egyhangúlag szavazta meg a jogtipró ukrán oktatási törvényt elutasító parlamenti határozatot.

A csütörtöki kormányinfón a Magyar Nemzet újságírója azt tudakolta Lázár Jánostól, vajon miért nem kötötték az ukrán állampolgárok vízummentességének megadásához az akkor már formálódó oktatási törvény megváltoztatását.

“Ez nem a józsefvárosi piac”

– válaszolta erre a miniszter, hasonlatát azzal magyarázva, hogy azért nem akartak alkudozni akkor, mert “mi az ukrán-magyar együttműködésben vagyunk érdekeltek”.