A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap elégedetlen a készülő nyugdíjtörvénnyel


Elégedetlen a készülő új nyugdíjtörvény javított, 6614. Számú, második olvasatra elkészült változatával a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap, jelentette be a Világbank Ukrajnáért is felelős megbízottja, Satu Kahkonen.

„Az átírt részek komoly aggályokat vetnek fel mindkét szervezetben”, mondta. A valószínűleg október közepén elfogadásra kerülő nyugdíjtörvényben a valutaalap által ajánlott nyugdíjkore melés helyett, a miniszteri kabinet úgy döntött, a szolgálati időre vonatkozó követelményeket szigorítja és bevezeti a nyugdíjkorhatár rugalmas folyosóját. Ezenkívül a társadalombiztosítási időbe beleszámolják a hadseregben eltöltött szolgálat, valamint a kismamák gyesen töltött éveit. A felsőfokú és más tanintézményekben való tanulmányi időt viszont nem veszik figyelembe.

A szakemberek szerint a kiegészítések ellenére is rengeteg embernek hiányozni fog a szükséges szolgálati munkaideje. A Szociálpolitikai Minisztérium becslései szerint 2028-ra csupán a hatvanéves ukrajnaiak 55 százalékának lesz meg a 35 év munkaviszonya.

Forrás:

KárpátHír