Az EBESZ adatai szerint idén már 68 civil halt meg a Donyec-medencei konfliktusban


Az év eleje óta 68 polgári személy vesztette életét, és 319 sebesült meg a Kelet-Ukrajnában zajló fegyveres konfliktusban – közölte pénteki kijevi sajtótájékoztatóján Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának helyettes vezetője.

A tisztségviselő szavai szerint polgári személyek nap mint nap esnek áldozatul a konfliktusnak. Idén mostanáig 18 százalékkal több polgári személy vált áldozatává a válságnak, mint a tavalyi év hasonló időszakában.
Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a nyári hónapok alatt kijevi források szerint 55 ukrán katona esett el és 269 sebesült meg a Donyec-medencei harcokban.

Andrij Liszenko, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője június közepén – összegezve a több mint három éve tartó kelet-ukrajnai válság vesztéseit – azt közölte, hogy összesen 2696 ukrán katona esett el, és 9903 sebesült meg a konfliktusban. A Moszkva által támogatott szakadárok veszteségeiről sem az orosz sajtó, sem az önkényesen létrehozott szakadár “népköztársaságok” nem közöltek eddig összesítést.

Az ENSZ márciusi jelentésében szereplő adat szerint a fegyveres konfliktus kirobbanása óta összesen – mindkét oldalon 9940-en haltak meg és 23 455-en megsebesültek.

Forrás:

MTI