Kerítés épülhet az ukrán-magyar határra is


Kerítéssel védenék az országhatárt az afrikai sertéspestist terjesztő vaddisznóktól az állattartók. A betegség megjelenése óriási károkkal fenyegeti az ágazatot. Egy járvány nemcsak az elmúlt években indult fejlődésnek szabna gátat, a távol-keleti piacok elvesztésével a teljes magyar állomány harmada válna eladhatatlanná – számolt be a Magyar Idők.

Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke szerint a járvány hatására 25-30 százalékkal eshet vissza a magyarországi sertések száma. Ha pedig járvány miatt elveszítjük a távol-keleti piacokat, a magyarországi állomány harmada, vagyis 1,2 millió sertés válhat eladhatatlanná. Mindez olyan piaci nyomást generálna, ami ismét a mélybe taszítaná az árakat.

Ahogyan korábban a hatóságok is a megelőzésre hívták fel a figyelmet, Horváth István szerint is az a legfontosabb feladat, hogy megakadályozzák a betegség megjelenését. Ezért az MSTSZ az ukrán határon kerítéssel védené a magyar területet, így a vaddisznók nem hurcolhatnák be a kórokozót az országba.

Emellett szigorú állategészségügyi rendszabályokat kezdeményeznek a keleti országhatáron, és a határellenőrzéseknél is szigorú élelmiszer-ellenőrzés bevezetését javasolják.