Toplistás dilemma


Az elmúlt napokban az Ukrán Tudásfelmérő Központ a végzős diákok 2017-es külső független tesztelésen – emelt szintű érettségi vizsga – elért eredményei alapján elkészítette a középiskolák – gimnáziumok és egyházi líceumok – rangsorát. A korábbi évekhez hasonlóan a megyei összesített listában egy-két kivétellel a magyar oktatási intézmények a sereghajtók között végeztek. Az utolsó tízben nyolc magyar tannyelvű iskola is szerepel.

A központ hivatalos honlapján az országos mellett fővárosi, megyei és megyeszékhelyi rangsort, valamint a vizsgatárgyakból – ukrán nyelv ás irodalom, Ukrajna története, matematika, biológia, angol nyelv, földrajz, kémia és fizika – összeállított részlistát is publikáltak. A korábbi évekkel ellentétben az idén nem hozták nyilvánosságra a teljes országos rangsor, csupán az ország 200 legjobban teljesítő iskolájának listáját. A 282 kárpátaljai iskola közül mindössze három intézmény került fel erre, nincs köztük magyar tannyelvű, de ez nem meglepő, hisz a korábbi években sem sikerült a top 200-ba kerülés.

A megyei ranglistán a magyar tannyelvű oktatási intézmények közül a „legelőkelőbb” helyen a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola (35. hely) végzett. Nyolc magyar intézmény került be az első százban. Az ungvári rangsorban a Drugeth Gimnázium 20-ból a 12-ik lett, ami az 52-ik helyet jelenti a megyei listán. A  Dayka Gábor Középiskola a 18. az ungvári és 92. megyei viszonylatban.

A legjobbak között van a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (70.), a Técsői Hollósy Simon Középiskola (72.), a Munkácsi Szent István Líceum (76.), és a Nagyeberegi Líceum (95.).

Kétségtelenül az ukrán nyelv és irodalom vizsga az, ami komoly nehézséget okoz a magyar iskolások számára, az ezen elért eredmények nagyban befolyásolják a magyar iskolák besorolását. Ezért is érdemes lenne megvizsgálni az elért eredményeket tantárgyak szerint, ám az Ukrán Tudásfelmérő Központ ilyen rangsort csak országos viszonylatban hozott nyilvánosságra. Vettük a fáradságot és átböngésztük a vizsgatárgyak alapján összeállított országos részlistákat. Angol nyelvből például három kárpátaljai magyar iskola is bekerült a Top 200-ba, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola 80. helyen, a Salánki Középiskola a 94., a Verbőci a 180-ik a listán. Fizikából a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola 157-ik, kémiából a Kaszonyi Középiskola 198-ik lett az ország legjobban teljesítő 200 iskolája közül.

Az összesített rangsorból hiba lenne megítélni az iskolákat, és jónak vagy rossznak felcímkézni azokat. Ez a felmérés arra mutat rá a mi szemszögünkből, hogy az elmúlt negyed évszázadban a politikai vezetők és a hatalmon lévő kormányok elodázták a problémát, holott tisztában voltak azzal, hogy komoly gondok vannak az ukrán nyelv oktatásának módszertanával a magyar tannyelvű iskolákban. Az sem véletlen, hogy pont akkor hozták nyilvánosságra a toplistát, amikor a parlament megszavazta az új oktatási törvényt, mely szerint teljesen megszűnhet az anyanyelvi oktatás Kárpátalján. Bár a rangsor a magyar oktatás ellen kampányol, ennek ellenére, idén szeptember 1-én rekordszámú elsőssel indult a tanév a magyar intézményekben.

Közismert okokból az elmúlt években rendkívüli mértékben felértékelődött a magyar nyelv Kárpátalján.

Számos vizsgálat (köztük munkaerőpiaciak, pályakövetésiek is) megerősíti, hogy a sikeres felnőtt elsősorban a magabiztosságából építkezik. Nem kérdéses, hogy az anyanyelven való tanulás adja a legnagyobb magabiztosságot, az új oktatási törvénnyel a gyerekeink önbizalma, és a kárpátaljai magyarok szülőföldön való boldogulása került veszélybe.

Bálint Sándor