Elkezdődött az iraki kurdok függetlenségéről szóló népszavazás


Megkezdődött a népszavazás hétfőn a kurdok függetlenségéről Irakban, azon regionális és nemzetközi aggodalmak ellenére, hogy a Kurd Regionális Kormányzat által kezdeményezett referendum bizonytalanságot és erőszakot szül majd szerte a Közel-Keleten.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel nyolc órakor nyitottak ki, és 18 órakor zárnak be. Az eredményeket 72 órával később hozzák nyilvánosságra. A szavazólapon az a kérdés szerepel:

“Szeretné-e, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak?”.

Az észak-iraki autonóm Kurdisztán és kurdok lakta más térségek függetlenségéről a bagdadi vezetés szembenállása mellett és nemzetközi nyomás ellenére kezdeményeztek népszavazást. Kurdisztán parlamentje egy hete hagyta véglegesen jóvá, hogy szeptember 25-én tartsanak referendumot a függetlenségről az autonóm Kurdisztánhoz tartozó Dahuk, Erbíl, Szulejmaníja és az utóbbiból 2014-ben kialakított Halabdzsa kormányzóságokban. Irakban 5,5 millió szavazót várnak az urnákhoz, de – már szombattól – szavazhattak a külföldön élő iraki kurdok is.

A török külügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy minden eszközt megragadva lépnek majd fel, ha a népszavazás olyan lépésekhez vezet, amelyek Törökország biztonságát is célba veszik. Törökország is jelentős méretű kurd területeknek ad otthont.

Forrás:

MTI