Mexikóban nem adják fel a reményt


Mexikóvárosban hétfőn még mindig zajlott a túlélők keresése a múlt heti földrengés miatt romba dőlt épületek alatt. A mexikói főváros 9 ezer iskolája közül csupán 103-ban indult újra a tanítás.

 

Az állami és magániskoláik 98 százalékát kell még megvizsgálniuk a statikusoknak a múlt keddi, 7,1-es erősségű földrengés után. A természeti katasztrófának a fővárosban 182 halálos áldozata volt, míg a környező szövetségi államokban 138-an vesztették életüket.

A hatóságok már vasárnap közölték, hogy még hetekig eltart, mire az összes iskola ellenőrzése befejeződik. Azoknak az iskoláknak diákjai, amelyekben szerkezeti károk keletkeztek, ideiglenes tantermekben folytathatják tanulmányaikat, másutt.

Mexikóváros három pontján – két lakóháznál és egy kormányzati épületnél – még hétfőn is folytatódott a kutatás a túlélők után. Az épületek ingatag állapota miatt egyre halványabb a remény arra, hogy bárkit élve emelhetnek ki. Szerda óta nem bukkantak túlélőre a mentőalakulatok, utoljára egy asszony holtteste került elő a romok alól.

A földrengésben 38 épület roskadt össze, többségük lakóház és kormányzati épület. Több ezer ember vált hajléktalanná.

Miguel Angel Mancera, a főváros polgármestere elmondta, hogy 7649 ingatlant ellenőriztek eddig, azok 87 százaléka bizonyult lakhatónak és használhatónak, a kisebb helyreállításokat leszámítva. Ezer épület ugyanakkor lakhatatlan. Az ellenőrzések előrehaladtával ez a szám várhatóan emelkedni fog.

Forrás:

MTI