A brexit után is biztosítja az uniós polgárok jogait London


Nagy-Britannia a brexit után is biztosítani fogja területén az európai uniós állampolgárok jogait – jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter hétfőn Prágában, miután vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel tárgyalt.

Zaorálek leszögezte: Prága számára kiemelt fontosságú, hogy a szigetországban élő és dolgozó cseh állampolgárok jogai ne sérülhessenek. További fontos érdek, hogy fennmaradjon a cseh-brit gazdasági együttműködés magas színvonala. Boris Jonhson kijelentette: európai körútjának célja, hogy pontosítsa Theresa May kormányfő pénteki beszédét arról, hogy hogyan képzeli el London a jövőben a brit-európai együttműködést.

„Először az állampolgárokról tárgyaltunk. Nagyra becsüljük a 45 ezer cseh állampolgár munkáját az Egyesült Királyságban. Jogaikat addig fogják védeni és tiszteletben tartani, amíg akarják. Ezt a brit bíróságok garantálják” – fejtette ki Johnson újságírók előtt.

Leszögezte: Nagy-Britannia az EU-ból való távozása után is szoros együttműködésre számít a szervezettel a biztonságpolitika terén. A brit külügyminiszter szerint Theresa May beszéde után a labda az EU tárfelén van. „Mély és rendkívüli kapcsolatokat akarunk kialakítani az uniós partnerekkel” – tette hozzá.

Forrás:

MTI