Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő Kárpátalján


Dr. Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő és dr. Gaudi-Nagy Tamás által vezetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat rendszeresen végez úgynevezett jogi monitorozási tevékenységet az elcsatolt magyar területeken élő magyar közösségek egyéni és közösségi jogainak, illetve a vonatkozó európai normák érvényesülése, ellenőrzése érdekében.

Az esemény Kárpátalján is megrendezésre kerül. A fórumok helyszínei és időpontjai:

2017. szeptember 27. 18 óra Makkosjánosi – Hotel Helikon
2017. szeptember 29. 18 óra Mezőkaszony – Kulacs Étterem

A cél a jogérvényülés szintjének javulását elérni. Ilyen utakat szerveztek legutóbb Erdélyben (2016 tavasza), Felvidéken (2016 ősze) és idén tavasszal a Délvidéken.

Ezen utakon arra törekszünk, hogy átfogó képet kapjunk az ott élő magyar közösség életéről, az őket megillető alapvető jogok, különösen nyelvi, oktatási, kulturális és minden más, nemzeti közösségek tagját a vonatkozó nemzetközi jogi, EU és belföld normák szerint megillető jog
érvényesülése terén felmerülő problémákról

– írják a szervezők.

Messzemenően egyet lehet érteni Orbán Viktor miniszterelnök úr kormányfő-beiktatási beszédében 2014-ben tett nyilatkozatával:

“A magyar ügy a II. világháború óta megoldatlan, a magyar ügyet európai ügynek tekintjük. A Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, megilletik a közösségi jogok, és megilleti az autonómia is.Ez az álláspontunk, melyet képviselni fogunk a nemzetközi politikában.i Mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezer magyar helyzete, melynek meg kell kapnia a kettős állampolgárságot, meg kell kapnia a közösségi jogok teljességét, és meg kell kapnia az önigazgatás lehetőségét is. Ez világos elvárásunk a most formálódó új Ukrajnával szemben….”

Minden érdeklődőt várnak.