Olaszország készen áll a líbiai beavatkozásra


Már októberben elindulhat az olasz kormány Líbiában tervezett humanitárius beavatkozása – nyilatkozott Mario Giro olasz külügyminiszter-helyettes, miután a kormány egyeztetett több mint húsz olaszországi nem kormányzati szervezettel a műveletről. Eközben az észak-afrikai országban kiújultak a harcok, az Iszlám Állam terrorszervezet líbiai állásait egy szicíliai támaszpontról indított amerikai rakéták találták el.

Angelino Alfano olasz külügyminiszter is találkozott a válságövezetekben tapasztalt szervezetek és az olasz vöröskereszt képviselőivel. Tájékoztatta őket az olasz kormány humanitárius missziójának helyszíneiről és biztonsági feltételeiről. A küldetéssel a líbiai migránstáborok – a nemzetközi szervezetek szerint – “borzasztó” feltételeit kívánják javítani, miközben egészségügyi és orvosi ellátást nyújtanak. Huszonhárom olaszországi NGO, amelyek közül néhányan már jelen vannak Líbiában, jelezte együttműködési szándékát. Az olasz kormány 6 millió eurót szán a munkára.

Mario Giro azt mondta, hogy a humanitárius beavatkozás már októberben elindulhat Paolo Gentiloni olasz kormányfő és a líbiai nemzeti egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök korábbi megállapodásának megfelelően.

Hangsúlyozta, hogy három év után az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is visszatér Líbiába, amelyet 2014-ben biztonsági okokból kellett elhagyniuk. Giro hozzátette, a cél a jelenlegi börtönökre emlékeztető líbiai táborok körülményeinek javítása, “természetesen a líbiai hatóságok együttműködésével”. Megjegyezte, hogy egyelőre a líbiai nemzeti egységkormány ellenőrizte területen található táborokba tudnak bejutni.

Olaszország már két katonai misszióval is jelen van Líbiában: két hadihajóval közreműködik a líbiai tengerpartok ellenőrzésében, valamint Miszráta térségében egy tábori kórházat működtet. Egy tervezett harmadik olasz misszió Dél-Líbiába indulhatna a következő hónapokban az ottani határok védelmére.
Líbiában időközben kiújultak a harcok a kormánycsapatok és az Iszlám Állam harcosai között. Olasz sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam Szíriából és Irakból menekülő dzsihadista fegyveresei Líbiában igyekeznek megerősíteni állásaikat. A szicíliai Sigonella olasz-amerikai katonai támaszpontjáról a napokban négy dróntámadás indult a líbiai Szabráta térségébe az Iszlám Állam állásai ellen: húsz terrorista életét vesztette.

Nyitókép: Eldobott mentőmellények a tengerparton, Forrás: AFP/Stringer