Puerto Rico kormányzója segítséget kér a washingtoni törvényhozástól


Humanitárius válságtól tart és hétfőn este azonnali segítséget kért a washingtoni törvényhozástól az özönvízszerű esőzések és az áradások nyomán keletkezett károk miatt Puerto Rico kormányzója, Ricardo Rossello.

A kormányzó hétfőn este Puerto Rico fővárosában, San Juanban tartott sajtóértekezletet, ahol „azonnali intézkedéseket” kért Washingtontól. Donald Trump amerikai elnök közölte: tisztában van a nehézségekkel.

A Maria hurrikán – amely időközben Észak-Karolina partjainál, immár trópusi viharként pusztít – Puerto Ricón az eddigi adatok szerint legalább 13 halálos áldozatot követelt, az erős szél, a heves esők és az áradások csaknem teljesen tönkretették a sziget áramszolgáltatását és a telekommunikációs hálózatát is. A kormányzó attól tart, hogy az emberek tömegesen hagyják majd el a szigetet, s ezért is sürgette az azonnali és hatékony intézkedéseket. A sajtóértekezleten jelen volt az országos katasztrófa-elhárítási hivatal (Fema) vezetője, Brock Long is, aki kifejtette: a szervezetnek rengeteg a munkája, egyelőre az életmentésre összpontosít.

„A nap 24 órájában folyamatosan dolgozunk, hogy eltakarítsuk a romokat és legalább az áramszolgáltatás helyreálljon” – mondta Long. A szigeten tartózkodik Tom Bossert, Donald Trump elnök belbiztonsági tanácsadója is. Bossert megbeszélést folytatott a kormányzóval, majd hangsúlyozta: Puerto Rico „mindent megkap, amire szüksége van”.

Forrás:

MTI