Tízéves mélyponton a magyar futball-válogatott⚽🇭🇺


A magyar labdarúgó-válogatott szombati, Svájc elleni 5–2-es vereségével eldőlt, hogy maximum 13 ponttal fejezhetjük be a selejtezősorozatot – a vb- és Eb-selejtezőket együttvéve, a 2008-as Eb selejtezői óta ennél mindig több pontot szereztünk. Tíz éve, a Bozsik Péterrel és Várhidi Péterrel megvívott sorozatot 12 egységgel zártuk. Akkor fordult elő legutóbb az is, hogy a csoportunk 1–2. helyén végzett csapatokkal szemben egyetlen pontot sem szereztünk – akárcsak most.

Az már most biztos, hogy az elmúlt tíz év legkevesebb selejtezős pontszámát produkálja Bernd Storck szövetségi kapitány válogatottja a jövő héten, Feröer ellen záruló vb-selejtezős sorozatban.
A mostanival együtt a legutóbbi hat sorozatban – Eb- és vb-selejtezők együttvéve – a legkevesebb pontot a tíz éve záruló, a 2008-as Európa-bajnokság selejtezői során szereztük. Akkor a kapitányi poszton Bozsik Péterrel kezdődő, majd négy meccs után Várhidi Péterrel folytatódó sorozatot 12 ponttal a 6. helyen fejeztük be, a hétcsapatos csoportban. Százalékosan ennél rosszabb mutatónk már akkor sem lehet, ha Feröertől kedden esetleg kikapnánk az utolsó fordulóban, bár ha az bekövetkezne, akkor minden idők egyik legkevesebb ponttal záruló, és emiatt az egyik leggyengébb selejtezős eredményét produkálnánk.

Amennyiben azonban legyőzzük Feröert, amire nagyobb az esély, akkor 13 ponttal fejezzük be a sorozatot, a 3. helyen. A tíz évvel ezelőtti Eb-selejtezők óta így is ez lenne a legkevesebb pontunk. Igaz, hogy Erwin Koeman időszakában, a 2010-es vb selejtezői során nem sikerült elcsípnünk a 3. helyet, de pontszámban akkor hárommal többet gyűjtöttünk, mint amennyit most maximum szerezhetünk.

Ráadásul a Bozsik-Várhidi éra óta először fordul elő, hogy a csoport első két helyén végző csapattal szemben egyetlen pontot sem szerzünk – akkor Törökországtól és Görögországtól, sőt még a 3. helyen végző Norvégiától is oda-vissza kikaptunk. Most Svájctól és Portugáliától is két-két vereséget szenvedtünk, miközben a mögöttünk végzők közül csak egy csapatot (Lettország) tudtunk oda-vissza megverni.

A magyar válogatott legutóbb 2013 októberében, a hollandok elleni emlékezetes világbajnoki selejtezőn kapott legalább öt gólt (8–1), az is igaz viszont, hogy a mostani kvalifikációs sorozatban a svájciak az öt góljukból négyet tőlünk kaptak. Rajtunk kívül csak az andorraiaknak sikerült bevenniük Yann Sommer kapuját, még tavaly októberben.

Forrás:

NSO