Korrupció gyanújával letartóztatták az ukrán védelmi miniszter helyettesét


Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) és a különleges korrupcióellenes ügyészség (SZAP) megdöbbentő visszaélésekre bukkant a védelmi minisztériumnál. A gyanú szerint 149 millió hrivnya közpénzt használtak fel szabálytalanul közbeszerzésesek során.

„A NABU és SZAP nyomozói által végrehajtott október 11-i házkutatások eredményeképp letartóztattak a korrupciós ügyletekben érintett két személyt: a védelmi miniszter helyettesét és a tárca közbeszerzési főosztályának igazgatóját, akik a gyanú szerint érintettek lehetnek a korrupciós ügyletekben” – olvasható a nyomozóhatóság közleményében.

A nyomozás kiderítette, hogy 2016-ban a védelmi minisztérium versenybizottsága meghirdetett egy közbeszerzési pályázatot üzemanyag vásárlására egymillió hrivnya értékben. A tenderre 14 ajánlat érkezett, végül a legkedvezőbbet fogadta el a tárca, ám a nyertes céggel megkötött szerződésben indokolatlanul árat emeltek. Az eredetihez képest 16 százalékkal, 149 millió 339 hrivnyával fizetett többet a tárca az üzemanyagért, amit a hadsereg járműveibe vásároltak.

A gyanú szerint a védelmi minisztérium tisztviselői és a vállalat képviselői összebeszéltek és a szóban forgó összeget elsikkasztották. Így sikkasztás és hivatali visszaélés gyanújával indult eljárás.