Vonattal Lembergből Budapestre


Az infrastrukturális minisztérium tervei között szerepel a Lemberg–Munkács–Budapest gyorsvonatjárat beindítása. Erről Viktor Dovhan helyettes tárcavezető számolt be kárpátaljai látogatása során.

A miniszter kifejtette, az elképzelés szerint felújítják a munkácsi pályaudvart, valamint az innen az államhatárig vezető európai szabványú – 1435 mm nyomtávú – vasúti pályát. És villamosítják a Csap–Záhony szakaszt. A munkálatok mintegy 5 millió euróba kerülnek, amit az Ukrán Vasúttársaság fog finanszírozni. Felújításra szorul a Munkács és Lemberg közötti vonal, mert csak így válhat lehetővé a nemzetközi Intercity beindítása. A tárcavezető szerint nagy jelentősége van e járatnak az ukrán állampolgárok számára épp úgy, mint az ide utazó külföldi turisták szempontjából is.

Az elképzelés szerint Lembergből Munkácsra 2 óra alatt lehet majd eljutni, míg a Latorca-parti városból Budapestre 3-3,5 órát fog igénybe venni az utazás.

Viktor Dovhan szerint a megvalósítás két változatban történhet. Az egyikhez az automatikus nyomtávváltásra alkalmas vonatszerelvényeket kell beszerezni. Ilyeneket gyárt például a spanyol Talgo vállalat. Az olcsóbb, de az utasok szempontjából kényelmetlenebb megoldásnak a Munkácson történő átszállás kínálkozik.

Forrás:

KISZÓ