Vulkáni hamu borított be városokat Japánban


Négy japán várost borított be vulkáni hamuval a szigetország Mijazaki prefektúrájában egy tűzhányó, amely második napja lövell ki magából füst- és hamufelhőt – közölte a japán meteorológiai intézet.

A szigetország délnyugati részén fekvő, 1421 méter magas Sinmoe vulkán legutóbb 2011 szeptemberében tört ki. A meteorológiai intézet kettesről hármasra emelte a riasztási szintet az ötfokozatú skálán. A hármas szint azt jelzi, hogy nem tanácsos megközelíteni a tűzhányót.
A TBS japán tévécsatorna felvételein ugyanakkor sisakot és maszkot viselő diákok tartottak a vulkán lábánál fekvő iskolájukba. Helyi lakosok elmondták, hogy morajlást hallottak a hegy gyomrából.
A meteorológiai intézet szerint a kráterből pénteken továbbra is hamu és vulkáni kőzet hullhat alá. A veszélyeztetett települések köre nagyban függ majd a széljárástól. A Kjúsú szigetén található Kagosima és Mijazaki prefektúra határán fekvő Sinmoe vulkán tevékenysége tavaly szeptember óta fokozódott. Naponta több mint 100 földmozgást észlelnek a tűzhányó környékén az utóbbi időben. Japánban jelenleg összesen 50 aktív tűzhányó van állandó megfigyelés alatt.

Forrás:

atv.hu