Profin intézték az állampolgárság megszerzésétEurópai állampolgárság illegális megszerzésére és hamisításra szakosodott ügyintéző irodákat lelepleztek le az ukrán titkosszolgálat az SZBU nyomozói két nyugati megyében. Az egyik ilyen ügynökség Kárpátalján működött.


A nyomozás során kiderült, hogy az irodák a kérelmezési eljáráshoz szükséges kérelem-csomagokat állítottak össze, amellyel a kliensek számos Uniós ország állampolgárságát igényelhették. A szolgáltatás keretében az adott ország nyelvét beszélő alteregót is biztosítottak az irodák, az állampolgársági kérelmek külképviseleteken történő benyújtásához. A titkosszolgálat adatai szerint több mint ezer ukrán állampolgár élt az irodák szolgáltatásával, a kész csomagért nyolcezer eurót fizettek.

Bár a hivatalos közlemény erre nem tér ki, de nagy valószínűséggel hamisított papírokkal magyar állampolgárságot is kaphattak ukránok.

Az irodákban és a gyanúsítottak lakóhelyén tartott házkutatások során a nyomozók több mint száz meghamisított állampolgársági kérelmet, kitöltetlen születési és házassági anyakönyvi kivonatokat, bélyegzőket, más európai országok útleveleit foglalták le. Az ügyben büntetőeljárást indítottak, de a nyomozás, még mindig tart – számolt be az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.Forrás:

KárpátHír/Zak-kor.net