Nem volt etnikai vonatkozása a Mezőgecsei fesztiválon történt verekedésnek

Hihetetlen gyorsasággal terjedt el szombaton a hír Kárpátalján: verekedéssel ért véget a mezőgecsei böllérfesztivál. Pontos információk hiányában sajnos elindult a találgatás is… A félreértések tisztázása érdekeben hétfőn délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a beregszászi járási adminisztráció épületében a járási vezetők Mikola Kurica rendőr alezredes, a Beregszászi Járási Rendőrség parancsnokának és Ivan Males, a beregszászi járási kórház főorvosának részvételével.

Ivan Males elmondta, január 31-én a mezőgecsei böllérfeszivál helyszínéről riasztották a járási mentőszolgálatot, ahol egy verekedés során 11 ember sérült meg. A sérültek közül kilenc ungvári és munkácsi járási illetőségű, egy sérült él a beregszászi járásban, illetve egy külföldi, szlovák állampolgárságú személy is könnyebb sérüléseket szenvedett. A sérültek közül négyet szállítottak be a járási kórházba. Egyikük esetében egy gumilövedék okozott súlyos sérülést, illetve mindannyiuknál tompa tárgy okozta sérüléseket láttak el. A négy személy közül egyet jelenleg is az intenzív osztályon ápolnak, mert a koponyáját rendkívül erős ütés érte. Az ő állapota jelenleg is válságos. A főorvos elmondta azt, hogy ez a személy munkácsi járási illetőségű. A sérültek közül ketten fekszenek a traumatológián és további egy személy a sebészeten.

Mikola Kurica rendőr alezredes szintén tájékoztatta a sajtó jelenlévő képviselőit a nyomozás állásáról. Elmondta, hogy a mezőgecsei böllérverseny mindkét napját rendőri biztosítás mellett rendezték meg. A két nap során csupán egyetlen incidens történt egy munkácsi és egy ungvári résztvevő között, akik egy balta miatt kaptak össze. A szóbeli konfliktus még szombaton napközben történt. A nap végére azonban, a rendezvény hivatalos zárása előtt pár perccel (mikorra a rendőrség és helyi polgárőrség tagjai már elhagyták a helyszínt – szerk.) két VAZ személyautó érkezett Munkácsról. A gépkocsikból kiszálló fiatalemberek a korábban konfliktusba kerülő munkácsi vállalkozó ismerősei voltak, akik az autóból kiszállva az ungvári vállalkozó sátra mellett más kirakodóhelyeket és embereket is megtámadtak. A hirtelen támadás csupán néhány percig tartott, ami után az elkövetők visszaültek az autókba és elhajtottak. A parancsnok elmondta: az elkövetők azonosítása megtörtént. Azokat is kikérdezték már, akik az autókat vezettek. Az ő sorsukról a rendőri jelentés tanulmányozása után ma fog dönteni az illetékes hivatal. Az alezredes hangsúlyozta, rendkívül sajnálatos, hogy erre az eseményre sor került, de fontos, hogy tudjuk, hogy ennek a támadásnak nem volt etnikai, nemzetiségi vonatkozása vagy indíttatása. Személyes nézeteltérés váltotta ki ezt a reakciót – mondta Mikola Kurica.