Az otthon melege


Milyen egy igazi otthon? Barátságos, kényelmes, biztonságos, meleg. És még sorolhatnám. Meleg, hogy a felnőttek és a gyerekek jól érezzék magukat a lakásukban, házukban vagy akár az albérletükben, mikor fáradtan hazaérkeznek. Most, ezt az érzést akarják elvenni tőlünk, illetve megfizethetetlenné tenni. „Ettől nehezebb terhet nem is rakhatnának ránk”- mondta felháborodva egy fiatal édesanya.

A hideg, szeles áprilisi esték, éjszakák megkövetelnék még a fűtést, de már nem lehet. Sokan már nem engedhetjük, engedhetik meg maguknak. Még jó, hogy hamarosan nyár, meleg lesz, de mi vár ránk ősszel és télen?

Erről kérdeztünk falun és városon élőket.
„Tartunk a gáz áremelkedéstől”- nyilatkozták sokan. Akármenyit is keressen a családfő, ez mindenkit megvisel majd.
„Bevallom eddig nem szomorított el a számlák érkezése. Három gyermekes családként igénybe vettük az 50 %-os kedvezményt, ennek köszönhetően egy havi meleg ára 500-700 hrivnya volt. Ezt reálisnak tartottam. Családi házunkat korábban fával fűtöttünk, az sem volt olcsóbb. Nagyon örültem a gáz bevezetésének. Nehéz volt akkoriban, késő éjszaka tüzeltünk, hogy ne legyen hideg a reggeli ébredésre. A sok favágás, hordás, nem kívánom vissza… Sokkal kényelmesebb így, egy gombnyomás és jön a meleg. Nem akarok változást!”- mondta egy családanya.
A falusi boltban összefutnak a hírek. Egy eladótól kérdeztem ő mit gondol erről.

„Mikor először hallottuk a hírekben az emberek felháborodva, feldúltan és kétségbeesetten érkeztek az üzletbe. Ez még most is így van. Az árak folyamatosan emelkednek, az életszínvonal romlik. Így is csak a legszükségesebb dolgokat veszik meg, mi lesz májusban, amikor érkeznek a csekkek?”
Többen próbálkoznak, vesznek fatüzelésű kazánt, de az sem lesz olcsó, a fának is növelik az árát. Az ilyen kazán ára 600 dollárnál kezdődik. Egy átlagos családi ház felmelegítéséhez körülbelül 24 kW-os teljesítményű szükséges, ami 800 dollárba kerül és ehhez még 200 dollár beszerelési költség is társul. Szóval 24 000 hrivnya terhet jelent az átállás és ez még nem minden!
„Jelenleg 2400 hrivnya egy autó hulladék fa, ami tüzelésre kiválóan alkalmas, de az árak hamarosan emelkedni fognak. Nagyon sok megrendelésünk van, eddig is volt, de a gázáremelkedés híre még több vásárlót hozott”–meséli egy fiatalember, aki bükkfaszállítással, eladással foglalkozik, amit egy munkácsi bútorgyárból szerez be. Egy család 2-3 autó tüzelőt használ el egy fűtési időszakban.

Az erdei fa gazdaságosabb ugyan, de nehezebben ég. Ára 2000-4000 hrivnya között alakul, ebből talán kevesebb kell egy „szezonra”, 1-2 szállítmány azért biztosan elfogy. Ráadásul még a megvásárlással nem oldódott meg minden gondunk, hisz a felaprítása munkaigényes, illetve költséges is lehet.
Mi, akik falun élünk, választhatjuk ezt a megoldást, de mi lesz a városon élőkkel, akiknek nincs erre lehetőségük?
„Családommal egy kis lakást bérelünk Munkácson. Eddig is többet kellett fizetnünk a gáz használatáért, mint az elmúlt évben. Ennek egyik oka, hogy korábban is növelték az árát, valamint romlott a gáz minősége is. Egy-két fokkal feljebb kellett tekernünk a konvektort, a meleg érdekében, a megszokotthoz képest. Mire számítunk a jövőben? Az eddigi tapasztalatainkat átgondolva, egyedül Istentől várhatunk megértést, segítséget” – nyilatkozta egy tanárnő.

„Újra egy szobába költözünk, mint a régi időben, vagy csak a fűtésre fogunk keresni…”- válaszolta egy járókelő . Jól hangzik a szubvenció, s talán sok családnak segít majd, hogy kevesebb legyen a havi rezsi. Vannak azonban, akik: iskolában, óvodában, gyárban, rendelőben, irodákban, boltban dolgoznak és így tovább. Bejelentett munkahelyük van ugyan, de az árakhoz képest keveset keresnek, nekik mit segít az új törvény? A férjem és én bejelentve dolgozunk, gyermekünk még nincs, havi 4000 hrivnyából élünk. Ez elegendő kereset az elbírálók szerint?

Ilyen és ehhez hasonló véleményeket hallhattunk. Többen remélik, hogy meggondolják magukat a döntéshozók és csökkentik az emelkedés nagyságát. Különben felmerül a kérdés, hogy hány családnak lesz Ukrajnában meleg otthona.


[poll id=”4″]