Behívások: durvulnak a szabályok!


Egységes nyilvántartási rendszert hoznak létre azokról, akik megpróbálnak kibújni a mobilizáció és a sorkatonai szolgálat alól, tájékoztatott a Kárpátaljai Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság.

A sajátos feketelista összeállítása már el is kezdődött, amint azt megírtuk, arra már fel is kerültek olyan vállalatok vezetői, valamint polgármesterek is, akik akadályozzák a behívások gördülékeny menetét. A listán, amit eljárás megindítása céljából a belügyis szervek is megkapnak, néhány magyar település vezetője is rajta van.

Ám ez csak a kezdet, ugyanis az Ukrán Fegyveres Erők vezérkari főnöksége tovább gondolta a szankcionalizálást, s egységes országos jegyzék készül azokról, akik nem veszik át a mozgósítási értesítőt vagy a sorkatonai behívót. A kiértesítések rendje is változik, jelentősen szigorítanak azon, most már rendőrök fogják keresni azokat, akiket a frontra akarnak hurcolni. Ha így folytatódik, lassan már valóban lasszóval fogják fogdosni az embereket… Szomorú valóságba süllyedt bő egy évvel az „Euromajdan” után Ukrajna!

Visszatérve a jegyzékre. Azok, akik bekerülnek abba, egy sor kellemetlenségre számíthatnak. Nem igényelhetnek például útlevelet, nem engedik ki őket az országból, semmilyen adásvételi szerződést nem intézhetnek, nem állhatnak új munkába, nem juthatnak banki hitelhez, nem változtathatnak lakcímet, hogy csak néhány jogfosztást említsünk.

A vállalatok vezetői ellen pedig nyomozati eljárást indítanak. A cégvezetők közül azokra járhat rá a rúd, akik nem bocsátanak a hadsereg rendelkezésére járműveket, vagy más egyebet, amit a hadkiegészítő szükségesnek talál.


[poll id=”5″]