A KMKSZ megpróbál módosítást eszközölni a mozgósításról szóló törvényben


2015. június 22-én Ungváron tartotta soros ülését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Elnöksége. Az elnökség egyik döntése, hogy Brenzovics László kezdeményezni fogja a mozgósításról szóló törvény azon módosítását, mely mentesítené a középiskolák és az általános iskolák tanárait, tanítóit a mozgósítás alól – olvasható a KMKSZ hivatalos weboldalán.

Az elnökségi ülésen az alábbi döntések születtek:
1. Levélben fordul Ukrajna elnökéhez a kisebbségi ügyekkel foglalkozó illetékes hivatal megszüntetése kapcsán. A Szövetség határozott véleménye, hogy a bizottság megszüntetése hátrányosan érinti Ukrajna nemzetiségi kisebbségeit és ellentétes az európai gyakorlattal is.

2. Szintén levélben fordul Ukrajna miniszterelnökéhez, melyben felhívja az illetékesek figyelmét arra, hogy az önkormányzatok önkéntes egyesüléséről szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó rendelet nem tartalmazza a törvényben is meghatározott nemzetiségi szempontok figyelembe vételét, így ellentétes a törvényben foglaltakkal.

3. A testület felhatalmazta Brenzovics Lászlót, hogy kezdeményezze az önkormányzati választásokról szóló törvénytervezet módosítását az alábbi két pontban: a választások lebonyolítása során az érvényben lévő nyelvtörvénynek megfelelően biztosítsák a nemzeti kisebbségek regionális nyelvein is a szavazólapokat, köztük a magyar nyelvűeket, illetve töröljék el a bekerüléshez szükséges küszöböt.

Reméljük sikerült valamit elérnie Brenzovics Lászlónak a Porosenkó párt egyetlen magyar képviselőjének. Várjunk a fejleményeket, melyről reméljük -bármilyen végkifejlete is legyen- tájékoztatnak.


[poll id=”12″]