A Gazprom leállította az ukrajnai gázszállítást


A Gazprom megerősítette, hogy július elsején moszkvai idő szerint 10 órától leállította az ukrajnai gázszállítást amit mindaddig nem újít meg, amíg Ukrajna nem fizet előre – írja a Lenta Alekszej Millerre, a Gazprom vezetőjére hivatkozva. A Naftogaz Ukrajna július 30-i jelentéséből kiderült, hogy az oroszokkal való gázár megállapodás hiánya miatt leállítja a gázimportot, de egyben megerősítették, hogy az európai tranzitra ez az egész nem lesz kihatással, és az európai gázszállítások továbbra is aktívak maradnak.

Vlagyimir Demcsisin, Ukrajna energiaügyi minisztere a bácsi tárgyalások után azt nyilatkozta, hogy Ukrajna más forrásokból fogja beszerezni a szükséges gázt. Megjegyezte azt is, hogy Ukrajnának nem felel meg az az orosz ajánlat, amely szerint a harmadik negyedévben 247,2 dollárért árulnának ezer köbméter gázt. Kijev abban reménykedett, hogy a tavaly téli engedmények szerint 200 dollárért kapnák az orosz gázt.

Aleksznder Novak, Oroszország energiaügyi minisztere is kifejtette a véleményét. Szerinte az ukrán döntés politikai motiváltsággal magyarázható. Egyben bejelentette, hogy a Naftogaz engedménye nem lehet nagyobb, mint 40 dollár, mert akkor alacsonyabban árulnák mint amilyen a gáz piaci értéke.

Oroszország nem írta alá a háromoldalú tárgyalások záró határozatát. A bécsi találkozó idején az Ukrajnának szállítandó őszi-téli gázszállításokról kellett volna megállapodni, de ez végül nem sikerült.


[poll id=”13″]