Fellélegezhetnek a kis- és középvállalkozások


A Legfelső Tanács által ma elfogadott új törvény alapján mégsem kell pénztárgépet használniuk azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, melyek éves forgalma nem haladja meg az egy millió hrivnyát, írja a goloskarpat.info.

A törvény elfogadásának előestéje a parlament falai előtt több mint ezer kis és középvállalkozó tüntetett a tervezet elfogadása ellen, odabent a radikális párok képviselői elfoglalták a szószéket és akadályozták a parlament munkáját, azt követelték csökkentsék a vállalkozások adminisztratív terheit. A vitatott törvénytervezet miatt más ukrajnai nagyvárosokban is voltak a kijevihez hasonló megmozdulások. A városi és járási tanácsok képviselői egyetértettek abban, hogy a pénztárgépekről szóló törvénytervezet nem tökéletes, átdolgozást igényel. Többek között ez is napirenden volt, a Nagyszőlősi Járási Tanács legutóbbi ülésén.

A kormány a pénztárgép használatra kötelezettek körének a bővítését tervezte, ám a vállalkozók tiltakozása nyomán, valamint az ellenzéki pártok nyomására végül módosított a szabályozáson. Viszont a Batykivsina párt képviselői, valamint egyes elemzők szerint, ez az enyhítés, bonyolítja az adózást a szürke-fekete gazdaság felé löki a vállalkozókat, idézi a goloskarpat.info a Radio Szvoboda internetes hírportál.

A beszámoló szerint ezt követően a pénzügyi szerveknek kiemelten kell majd vizsgálniuk az egyéni adófizetők és a vállalkozások bevételeit, kiszűrve azokat, akik eltitkolják valós jövedelmük egy részét.


[poll id=”13″]