Beszáll az USA az ukrán agrárlogisztikába?


Agrárlogisztikában és öntözési projektekben vehetne részt Amerika Ukrajnában, legalábbis ukrán illetékesen erről kívánják meggyőzni az amerikai üzletembereket egy hamarosan Washingtonban megtartandó fórumon.

A július 13-án Washingtonban kezdődő Ukrán-Amerikai Üzleti Fórum részeként a kelet-európai ország várhatóan kész fejlesztési tervvel érkezik majd – számolt be róla a World-Grain.com című mezőgazdasági szakportál. A cikk hozzáteszi: a beruházási menetrend, amelyet Ukrajna az amerikai félnek javasol, az agráriumra koncentrál majd.

A hírek szerint az ukrán illetékesek az öntözési, és agrárlogisztikai projekteket fogják majd kiemelni olyan területként, ahova amerikai üzletemberek beszállhatnak. Az öntözési tervek főleg az ország déli régióit érintenék, és szó van egy logisztikai bázis létesítéséről is – mondta el Alex Pavlenko, az ország mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztere.

Ukrajna a világ egyik legtermékenyebb területének számít, mezőgazdasága kiemelten fontos az egész világ számára, főleg a gabonatermelés miatt. Az ukrán gabonatermés mennyisége a globális piacokat is megmozgatja, amennyiben az országban gyenge a termés, az kihat a világpiaci árakra. A jó természeti adottságok mellett azonban az Oroszországgal folytatott háború mind a financiális, mind az exportot érintő feltételeket nagyban rontotta, az országnak emellett logisztikai fejlesztésekre is szüksége lenne.

forrás:logitsztika.ma