Óriási borostyánfogás Ukrajnában


Több mint 2,5 tonna illegálisan kitermelt nyersborostyánt foglaltak le a rendőrök a nyugat-ukrajnai Rivne városában, a borostyánkövek értéke előzetes becslések szerint mintegy hárommillió dollár – közölte kedden a megyei rendőrkapitányság szóvivője.

Rendőrségi felderítésen szerzett információkból értesültek arról, hogy egy mikrobuszban illegálisan kitermelt borostyán van. Átkutatták a járművet, amelyben fehér zsákokba csomagolva borostyánra hasonlító köveket találtak. Ezekből hamarosan mintát küldenek szakértői vizsgálatra. Az ügyben büntetőeljárást indítottak illegális kitermelés vádjával, és nyomozást indítottak a bűncselekményben részt vevők felkutatására.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Facebookon közzétett kommentárjában azt írta: a borostyánkövek kiporciózott csomagolásának módja arra enged következtetni, hogy ki akarták csempészni a szállítmányt az országból.

Múlt héten az ukrán határőrök a lengyel határnál tartóztattak fel két külföldi rendszámú autót, amelyekben csaknem 150 kilogramm nyersborostyánt találtak. A kocsinak ukrán sofőrje volt. Ukrajna egyike Európa legnagyobb borostyánlelőhelyeinek, ugyanakkor az illegális kitermelés és csempészés jelentős veszteségeket okoz az államnak. A legális borostyánkitermelés évente 3-5 tonna, az illegális viszont ennél jóval nagyobb. Szakértők szerint a külföldre irányuló borostyáncsempészet évi 1,5 milliárd dollár bevételtől fosztja meg Ukrajnát.