Ciprasz lemondott


A Reuters szerint már gyakorlatilag elvesztette a többségét a görög kormányfő, és új választásokon szeretne újra többségre szert tenni. Ha így lesz, az csak további instabilitáshoz vezethet.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök benyújtotta lemondását Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnöknek, hogy utat engedjen az előre hozott választásoknak. A januárban megválasztott Ciprasz a tévéadásban tett erről bejelentést. Az új parlamenti választásra szeptember 20-án kerül sor. Ciprasz már július végén jelezte: készen áll vállalni az előre hozott választásokat, ha pártja, a Sziriza baloldali radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét.

Görögország ma 3,3 milliárd eurót fizetett vissza az Európai Központi Banknak. Tsipras megvédte kormánya intézkedéseit, de elismerte, a végső megállapodás nem egyezett azzal, amit szeretett volna elérni. Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azoknak a törvényjavaslatoknak megszavazását, amelyek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról. Ciprasz akkor csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat. A Reuters megjegyzi: a miniszterelnök gyakorlatilag elvesztette parlamenti többségét, így sokak szerint várható volt, hogy benyújtja lemondását.

mti